Ergenlik Dönemi

Birey, yaşamı boyunca farklı gelişim dönemleriyle beraber ilerlemektedir. Her bir dönem, kişiyi yaşayacağı bir sonraki döneme hazırlar. Ergenlik dönemi, tüm bu yaşanan dönemler arasında farklı dinamiklere ve farklı bir yere sahiptir.


Ergenlik çağı, Amerikan Psikiyatri Derneği’ne (APA) göre 10-19 yaş arası bireyler olarak kabul edilmektedir. Bu dönemde birey, çocukluk çağından çıkmakta ve yetişkin yaşamına doğru adım atmaktadır. Tam anlamıyla bir geçiş dönemi olan ergenlik döneminde pek çok farklı değişim yaşanmaktadır. Tüm bu değişimleri anlamlandırmak ve ayak uydurmak son derece karmaşık bir hale gelebilmektedir. Bu sebeple, ergenlik dönemi bireyin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu dönem haline gelmektedir.


Ergenlik Döneminde Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?

Bu geçiş dönemi, bireyin kişiliğinde ve yaşamının pek çok farklı boyutunda değişimin yaşandığı önemli bir gelişim dönemidir. Bu değişimlere uyum sağlama sürecinde ergen bireyin baş etmeye çalıştığı başka problemleri de meydana gelmektedir. Bunlar; geleceği hakkında plan yapmak, amaç belirlemek planları doğrultusunda nasıl adım atacaklarını keşfetme durumudur. Geleceğe dair bu belirsizliklerle mücadele etmek birey için kaygı ve stresin arttığı, negatif duygu durumun yaşanabildiği bir dönemdir. Bu nedenle, birey bir kimlik oluşturma süreci içerisindeyken aynı zamanda zorlayıcı duygularıyla da baş etmek zorundadır.


Tüm bu baş ettiği değişimlerin yanı sıra, bireyin bazı yeni ihtiyaçları da ortaya çıkmaktadır. Aile ve sosyal ortamlarda kabul görme ve bir yer edinebilme, birey için her zamankinden daha anlamlı hale gelmektedir. Bu sebeple, birey artık daha çok sosyalleşme ihtiyacı hissetmektedir. Böylelikle, aileyle daha az vakit geçirmekte ve daha çok dış ortamlara önem vermektedir. Bu dönemde, duygulanımda dalgalanmalar da görülebilir. Örneğin, ani duygu geçişleri, duygu patlamaları ve yoğun duygulanım ergenlik döneminde sıklıkla görülür.


Ergen Terapisinin Önemi

Ergenlik döneminde karşılaşılan, gelecek kaygısı, kimlik oluşturma süreci, değişken duygu durum, aileden uzaklaşma, ilişkilerde bozulmalar ve bedensel değişimlerin yanı sıra birey daha pek çok sorunla karşılaşabilmektedir. Buna bağlı olarak sorunlarla tek başına mücadele edemediği noktada bir çıkmazda gibi hissedecek, yaşamdan zevk almayacak ve hayat kalitesi düşecektir. Bu noktada, ergen terapisi ile bireyin destek alması, bir geçiş dönemi olan ergenlik döneminin daha sağlıklı atlatılabilmesi için faydalı olacaktır. Aynı zamanda ebeveynlerin de ergenlik dönemi ve bu dönemin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve ergen bireyin ihtiyaçlarını gözetmeleri oldukça önem taşımaktadır. Bu sebeple, ergen terapisi boyunca, aileler psikolog görüşmeleri eşliğinde, terapi sürecine ve çocuklarına nasıl destek olabilecekleri konusunda bilgi sahibi olabilmektedirler.


(c) 2024 Zon Psikoloji
Tüm Hakları Saklıdır.